Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

«Γνωρίζουν οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων την ιστορία και τα αξιοθέατα της πόλης τους;»



Με την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς και με αφορμή τα 100 χρόνια από τη μάχη του Κιλκίς τα παιδιά του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς αποφάσισαν να ασχοληθούν με ένα πρόγραμμα τοπικής Ιστορίας. Σκοπός τους είναι να μάθουν οι νέοι του Κιλκίς την ιστορία της πόλης τους και να γνωρίσουν τα αξιοθέατα της.
Ο τίτλος του προγράμματος είναι «Κιλκίς 100 χρόνια μετά - Kilkis 100 years later  (1913-2013)».
Στα πλαίσια του προγράμματος, η ομάδα δημοσιογράφων του σχολείου αποφάσισε να πραγματοποιήσει έρευνα μεταξύ των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης, για να διαπιστώσει τις γνώσεις τους γύρω από την ιστορική μάχη και τα αξιοθέατα της πόλης.   Η έρευνά τους είχε θέμα : «Γνωρίζουν οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων την ιστορία και τα αξιοθέατα της πόλης τους;»
Επισκέφτηκαν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πόλης και με τη συνεργασία της Δ/νσης Β΄θμιας Εκπ/σης, τους Δ/ντές και καθηγητές των σχολείων ενημέρωσαν τους μαθητές για το πρόγραμμά με το οποίο ασχολούνται, το blog που δημιούργησαν και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο τους.
Τα  στοιχεία της έρευνας, τα επεξεργάστηκαν στο excel στο οποίο και δημιούργησαν πίνακες και διαγράμματα τα οποία σας παρουσιάζουμε παρακάτω:

Συγκεκριμένα στην έρευνα πήραν μέρος 185 παιδιά, 98 κορίτσια και 87 αγόρια. 


Στην ερώτηση αν γνωρίζουν πότε έγινε η μάχη του Κιλκίς οι μαθητές απάντησαν σωστά σε ποσοστό 87 %.
Στην επόμενη ερώτηση αν γνωρίζουν πόσες ημέρες διήρκεσε η φονική μάχη του Κιλκίς το 49% απάντησε σωστά (3  ημέρες), το 34% μια εβδομάδα, το 13% 2 ημέρες, και το 4% μια ημέρα.
Στην ερώτηση σε ποιο περίπου σημείο της πόλης έγινε η μάχη του Κιλκίς,  το 32% απάντησε σωστά  γύρω από το λόφο του Αη Γιώργη, το 20%  στο λόφο του Ηρώου,  και το 11% στην πλατεία Ειρήνης , εν'ω αρκετά παιδιά δεν απάντησαν καθόλου σ' αυτήν την ερώτηση.
Το 73% των παιδιών γνώριζε ότι στη μάχη του Κιλκίς  οι αντίπαλες δυνάμεις ήταν η Ελλάδα και οι Βουλγαρία. Το 17% πίστευε ότι ήταν μεταξύ Ελλάδας  και Τουρκίας και το 10 % μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.
 Το 52% απάντησε σωστά ότι η μάχη του Κιλκίς έγινε στη διάρκεια του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου , το 26% απάντησε στην διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου και το 13% στη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου  και  το 9% στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Στην ερώτηση αν γνωρίζουν  τον αριθμό των νεκρών, το 40% απάντησε σωστά ότι ήταν γύρω στους 9.000 ( 8.828), το 35% ότι ήταν γύρω στους 3. 000 και το 25% ότι ήταν περίπου 15.000
Το  82% των μαθητών /τριών έχουν επισκεφτεί το Πολεμικό μουσείο και το Λόφο του Ηρώου ενώ το 18% όχι.
Το  72%  πιστεύει  ότι οι νέοι του Κιλκίς γνωρίζουν την ιστορία του τόπου τους και το 28% το αντίθετο.
Στην ερώτηση ποιο πιστεύουν ότι είναι το πιο αντιπροσωπευτικό κτίριο – χώρος της πόλης μας  το 45% πιστεύει ότι είναι ο Αη Γιώργης , το 28% το Αρχαιολογικό Μουσείο, το 18% το Σπήλαιο και το 9% η Παλιά Νομαρχία.
Στην τελευταία ερώτηση το 24% των παιδιών έχουν επισκεφτεί τουλάχιστον μια φορά τον Αη Γιώργη, το 24 % το σπήλαιο, το 21% το Αρχαιολογικό Μουσείο, το 17% το Λαογραφικό Μουσείο  Κιλκίς και μόλις το 14 % την Παλιά Νομαρχία.

Την αποδελτίωση των απαντήσεων την έκαναν όλες οι ομάδες της Πληροφορικής αλλά τα γραφήματα τα επιμελήθηκε η ομάδα των "Βαλκανιοερευνητών" και οι "Ιστορικοί 8".







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου